Χτισμένη αμφιθεατρικά στον μυχό του κόλπου του Βαθέως, βρίσκεται η πρωτεύουσα του νησιού της Ιθάκης από το 1500 μ.Χ., το Βαθύ.  Ένας όμορφος οικισμός, με έντονη βενετσιάνικη επιρροή, όμορφα κεραμοσκεπή σπίτια, επιβλητικά αρχοντικά και γραφικά πέτρινα καντούνια, χαρακτηρισμένος ως “Παραδοσιακός” με νόμο από το 1978. Το Βαθύ κατοικείται συνεχόμενα από την περίοδο των Ενετών, φωλιασμένο με ασφάλεια στο πανέμορφο φυσικό λιμάνι του, το οποίο ταυτίζεται με το Ομηρικό λιμάνι του Φόρκυνος, εκεί όπου ο Θεός της Θάλασσας Φόρκης είχε το Ιερό του και άφησαν οι Φαίακες κοιµισµένο τον Οδυσσέα.

Η προσέγγιση του Βαθέως δια θαλάσσης είναι μια πραγματική εμπειρία, καθώς ο στενός λαιμός του λιμανιού κρύβει την θέα του κόλπου και σου αποκαλύπτει όλη τη μαγική εικόνα με μιας. Την είσοδο αυτού του πανέμορφου φυσικού λιμανιού, φρουρούν ακόμα τμήματα μικρού οχυρώματος με δύο κανόνια, που χτίστηκε το 1807 κατά την διάρκεια της δεύτερης Γαλλικής κατοχής των Ιονίων Νήσων, πάνω από την παραλία της Λούτσας. Εξαγνισμένο και πανέμορφο, το Λαζαρέτο κοσμεί την είσοδο του λιμανιού και αποτελεί σημείο αναφοράς κάθε Ιθακήσιου μα και κάθε επισκέπτη. Καλοσυντηρημένο, φωταγωγημένο, φιλοξενεί εκλεκτές πολιτιστικές εκδηλώσεις, και πολλούς γάμους και βαπτίσεις.

© Foivos Tsaravopoulos
© Giorgos Lilas

Το πρώτο πράγμα που θα δεις , πλησιάζοντας στην προκυμαία, είναι το Μνημείο του Ναυτικού, σύμβολο της ναυτοσύνης της Ιθάκης από τα Ομηρικά Έπη  μέχρι σήμερα.  Η ιστορία της Ιθάκης συνδέεται άμεσα και δυνατά με πλοία και άξιους καπετάνιους, μέσα από τις Ναυτικές Σχολές της, το εμπόριο, την συμβολή της στους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους και τους δυο Παγκοσμίους Πολέμους.  Βαριά κληρονομιά, που η σύγχρονη Ιθάκη τιμά και συνεχίζει.

Στην πλατεία του Βαθέως σε καλωσορίζουν το δισυπόστατο άγαλμα του Οδυσσέα  και η υποβλητική προτομή του Ομήρου.  Ο Βασιλιάς της Ιθάκης, μια καλλιτεχνική δημιουργία της Ιθακήσιας Κορίνας Κασσιανού, δίνει ύφος και στίγμα στον επισκέπτη εξ αρχής…  Ο Οδυσσέας ο Ταξιδευτής, που ατενίζει το πέλαγος κι ονειρεύεται τον κόσμο από τη μια, ο Οδυσσέας ο χθων, ο γήινος, στραμμένος προς το εσωτερικό του νησιού, που μοχθεί και παλεύει, από την άλλη.

Το Βαθύ είναι η πιο αναπτυγμένη τουριστικά περιοχή του νησιού. Η νυχτερινή ζωή κινείται σε ήρεμους ρυθμούς και για τον λόγο αυτό μπορούν να συνυπάρχουν και να διασκεδάζουν άνθρωποι όλων των ηλικιών.  Προσφέρει καλό φαγητό και διασκέδαση, “ωραίο σουλάτσο”, αλλά και ένα φιλικό κόσμο που δημιουργεί τη σωστή ατμόσφαιρα ποιοτικών διακοπών, χωρίς ακραίες εκφάνσεις.  Στο Βαθύ υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, πανσιόν και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και δωμάτια. Υπάρχουν επίσης γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων και λέμβων, ενώ το λεωφορείο του ΚΤΕΛ εκτελεί δρομολόγια τα οποία συνδέουν το Βαθύ με τα χωρία της Βορείου Ιθάκης. Στο ΒΑ μυχό του λιμανιού, θέση Μύλος, λειτουργεί σταθμός ανεφοδιασμού σκαφών αναψυχής (καύσιμα-λιπαντικά-νερό).

Παραλίες της περιοχής οι οποίες προσφέρονται για κολύμπι σε καθαρά νερά, είναι η Λούτσα, τα Δεξά, το Σαρακήνικο, το Φιλιατρό, το Γιδάκι (με καΐκι σε 30 λεπτά), τα Μνήματα, ο Σχοίνος, ο Αετός και ο Πίσω Αετός.

Επιπλέον, στο Βαθύ πραγματοποιούνται πολλές και ενδιαφέρουσες  πολιτιστικές εκδηλώσεις, υπό την αιγίδα του Δήμου, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν διάφορους εορτασμούς, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες ελληνικής μουσικής, παρουσίαση τοπικών συγκροτημάτων κ.ά. Προς το τέλος του καλοκαιριού διοργανώνονται σεμινάρια Ομηρικής Φιλολογίας (ετησίως) και διεθνή επιστημονικά συνέδρια για την μελέτη του Ομήρου (κάθε τρία χρόνια) υπό την αιγίδα του Κέντρου Οδυσσειακών Σπουδών.

© Dimitris Artavanis
  • Ελληνικά
  • EN
  • Italiano
MENOY